17.11.09

ΣΤΙΓΜΟΓΡΑΦΙΑ ΠΛΑΝΗΤΗ---Ο Γολγοθάς του 16χρονου Παλαιστίνιου Ashraf Abu Suleiman

Στις 4 Οκτωβρίου, o 16χρονος Ashraf Abu Suleiman, από το στρατόπεδο προσφύγων Ζαμπαλίγια της Γάζας, πηγαίνει στην πόλη Σουνταμίγια για να επισκεφθεί άρρωστο συμμαθητή του. Η μέρα είναι ζεστή και κάνει μια βόλτα στη θάλασσα. Απολαμβάνει το δροσερό νερό, πλατσουρίζοντας τα πόδια του και τραβάει φωτογραφίες στην ακτή. Χόμπι του, η φωτογραφία και η επεξεργασία τους με φώτοσοπ. Όμως, ο άτυχος μικρός Παλαιστίνιος πέφτει σε ενέδρα Ισραηλινών στρατιωτών που πυροβολούν αδιακρίτως Παλαιστίνιους ψαράδες. Μία από τις σφαίρες τους, του διαλύει τους σπονδύλους γ-4 και γ-5 της σπονδυλικής στήλης, καθηλώνοντάς τον στο έδαφος… Στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται τώρα, ψελλίζει: «Πυροβολούσαν Παλαιστίνιους ψαράδες με hassakas -μικρά αλιευτικά σκάφη. Οι σφαίρες τους σφύριζαν γύρω μου. Άρχισα να τρέχω»…
Το πρακτορείο ειδήσεων ‘’Ma'an’’ ανακοινώνει ψυχρά- μέσω ισραηλινής στρατιωτικού εκπροσώπου- ψεύδη ξεδιάντροπα: «Στρατιώτες του ισραηλινού στρατού εντόπισαν ύποπτο Παλαιστίνιο άνδρα να διασχίζει παρανόμως τη Νεκρή Ζώνη στα σύνορα και με προειδοποιητικές βολές στον αέρα προσπάθησαν να τον σταματήσουν. Ο Παλαιστίνιος άνδρας αγνόησε τις προειδοποιητικές βολές αναγκάζοντάς τους να πυροβολήσουν. Ο ύποπτος τραυματίστηκε ελαφρά». Ατέλειωτες Νεκρές Ζώνες και με τείχος Στην- υπό ισραηλινή κατοχή- Νεκρή Ζώνη κατά μήκος των συνόρων της Γάζας με το Ισραήλ- από την εκεχειρία της 18ης Ιανουαρίου- τουλάχιστον οκτώ Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και τουλάχιστον 33 τραυματιστεί σοβαρά. Η τραγωδία; Δώδεκα από τους τραυματισμένους είναι έφηβοι και παιδιά. Η Νεκρή Ζώνη στα σύνορα Γάζας- Ισραήλ επιβλήθηκε από τις ισραηλινές αρχές πριν από μία δεκαετία και εκτεινόταν στα 150 μέτρα προς τα εδάφη των Παλαιστινίων, καταλαμβάνοντας φυσικά περισσότερο έδαφος της Γάζας. Τα τελευταία χρόνια που υπάρχει ακόμη ένα τείχος αίσχους το όριο της απαγορευμένης ζώνης στα σύνορα Γάζας και Ισραήλ ξεκινά από τα 300 μέτρα και κυμαίνεται μέχρι και στα δύο χιλιόμετρα! Κι αυτό όταν στη Νεκρή Ζώνη βρίσκεται συνολικά το 30 τοις εκατό της πιο εύφορης αγροτικής γης της Γάζας. Οι ισραηλινές αρχές όμως προειδοποιούν ότι όποιος εισέλθει στην περιοχή θα πυροβολείται από τον ισραηλινό στρατό. «Δεν θυμάμαι πού ήμουν… Νομίζω πως απείχα 400 μέτρα από το τείχος» λέει ο Ashraf για να συνεχίσει: «Τρεις ισραηλινοί στρατιώτες με πλησίασαν και με διέταξαν να σηκωθώ. Εγώ όμως δεν μπορούσα, τα πόδια μου δεν κινούνταν. Ένας απ’ αυτούς θύμωσε και με κλώτσησε στα δόντια. Μετά με σύρανε από τα ρούχα κι αφού με ξανακλώτσησαν στο πρόσωπο με βάλανε σε ένα τζιπ. Εκεί έλεγξαν την ταυτότητά μου μέσω υπολογιστή στη βάση τους κι είδαν πως ήμουν μαθητής. Ύστερα από εικοσάλεπτη διαδρομή με οδήγησαν σε άλλη βάση και με ελικόπτερο ‘’Απάτσι’’ με πήγαν στο Ερέζ. Υπάρχει μια μικρή κλινική στην περιοχή, στην οποία μου δόθηκαν ελλιπείς πρώτες βοήθειες. Ευτυχώς με έναν Παλαιστίνιο γιατρό διαπραγματεύτηκαν την επιστροφή μου σε νοσοκομείο της Γάζας. Οι Ισραηλινοί αρνούνται πως με χτύπησαν…».
Συγκρατημένη αισιοδοξία
Ο Ashraf βρίσκεται στο Νοσοκομείο Al-Wafa. Οι γιατροί του συγκρατημένα αισιοδοξούν για την αποκατάσταση των σπονδύλων ώστε να μπορέσει πάλι να περπατήσει. Ο πατέρας του Ashraf όμως βρίσκεται σε απόγνωση. «Ζούμε με την ελπίδα, αλλά αισθανόμαστε ότι η ζωή του μαραίνεται. Τι θα απογίνει ανάπηρος σε αυτόν τον κόσμο;».